Oryginalny produkt i jego zamiennik

Są takie produkty spożywcze, które są stosowane w kosmetyce i w żywieniu. Niektóre z nich mają dwie wersje – oryginalną i zamienną. Tak jest w przypadku popularnej wanilii, która ma szerokie zastosowanie w produktach spożywczych i w produktach kosmetycznych. Wanilia charakteryzuje się wspaniałym zapachem, który jest unikatowy. Zapach ten lubi wiele osób i to w zarówno w produktach spożywczych jak i kosmetycznych.

Zamiennik wanilii – wanilina

Sama wanilia, która występuje w postaci laski waniliowej jest bardzo cenionym produktem i dosyć drogim. Ma jednak wspaniałe właściwości smakowe i zapachowe, co wpływa na zainteresowanie tym produktem. Jednak można zauważyć, że produkt ten posiada także swój tańszy zamiennik, który jest produkowany na bazie oryginalnego produktu a mianowicie wanilinę. Wanilina jest kwintesencją smaku i zapachu laski wanilii, jest pozyskiwana bezpośrednio z laski wanilii. Sama wanilina jako, że jest tańsza, a ma równie imponujące walory smakowe i zapachowe ma szerokie zastosowanie.

Wanilia a wanilina

Różnica pomiędzy wanilią a waniliną jest tylko w wyglądzie i w sposobie pozyskiwania. Laska wanilii jest naturalnym produktem występującym w przyrodzie, zaś wanilina jest sztucznie pozyskiwania w laboratoriach. Co ciekawe to właśnie wanilina ma dużo mocniejszy zapach i intensywniejsze smak niż sama oryginalna wanilia. Laskę wanilii wykorzystuje się tylko w pieczeniu, zaś wanilina ma również zastosowanie w pieczeniu ale też w kosmetologii. Wanilina do pieczenia jest przygotowywana w formie olejków waniliowych i cukrów waniliowych jako aromat nadający potrawom smak i zapach wanilii. Do kosmetyków jest dodawana jako ekstrakt, który zapewnia wspaniały zapach. Jest stosowany w kremach, balsamach, szamponach, perfumach, mydłach itp.

Jak więc można zauważyć, jedna literka w wyrazie, ten sam zapach a tak duża różnica w produkcie. Można się łatwo pomylić przy zakupie, warto więc dokładnie sprawdzić skład danego produktu, zanim doda się go do koszyka.