Jabłka czyli zdrowie z drzewa.
Samo drowie
Jabłka oprócz tego że są smaczne, posiadają również niesamowite właściwości zdrowotne. A jeśli już wspomnimy, że owoce t są ogólnie dostępne i spotkać je można w każdym sklepie czy na bazarze, to do zdrowia pozostaje jedynie jeden krok.
Owoc ten, jako jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce, oprócz doskonałego smaku i aromatu, posiada niezliczona ilość składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Duże znaczenie w osiąganiu tego celu jest bogactwo witamin zawartych w jabłkach. Znaleźć w nich można witaminy A,B,C,D i K. Zwłaszcza witamina C jest istotna w procesach budowania odporności i zapobieganiu przeziębieniom i wpływu wirusów na organizm.
Spośród całej masy dobroczynnych właściwości zdrowotnych jabłek, nie można nie wspomnieć o ich ważnym znaczeniu w procesie zapobiegania otyłości. Poprzez obecność błonnika. Jest on zalecany podczas walki z nadwagą. Jabłka wartości zdrowotne, zna chyba każdy. Jednak nie każdy z nich korzysta.
Same pozytywy
Jedzenie jabłek, stało się nie tylko modą, ale i manifestacja zdrowego sposobu odżywiania. Oprócz wspomnianych już witamin, jabłka zawierają tez spore ilości minerałów takich żelazo – które ma za zadanie przeciwdziałanie anemii, potas – dbający o prawidłowe ciśnienie krwi, magnez, który działa uspokajająco i kojąco oraz wapń i fosfor.
Jabłko to również mocny sprzymierzeniec w walce z cukrzycą. Pektyny zawarte w jabłku, regulują bowiem poziom cukru we krwi. Osobom z zaburzeniami cukrzycowymi zalecane są w szczególności jabłka nieco bardziej kwaśne.
Ochrona naszego mózgu, to kolejny nieoceniony argument przemawiający za jedzeniem jabłek. Dzięki badaniom, udowodniono że sok jabłkowy zdecydowanie pozytywnie wpływa na zapobieganie utlenianiu tkanki mózgowej oraz poprawę jakości zdolności poznawczych.
Podsumowanie
Jabłka jeść warto, choćby dla ich właściwości zdrowotnych. Ale przecież każdy kto zna smak jabłka, na pewno sięgnie po nie kolejny raz. Przecież dobrze jest łączyć przyjemne z pożytecznym.